insuficienta cardiaca-cauza -prevenure-tratament

insuficienta cardiaca

insuficienta cardiaca-cauza -prevenure-tratament

Share

Insuficie cardiaca este incapacitatea inimii de a- asigura circulatia singelui si oxigenarea tesuturilor .

Este important  sa o recunoastem inca de la primele semne inainte de a pune in pericol organismul. Hipertensiunea arteriala sau reumatismul articular acut pot antrena maladii cardiace. Este bine sa -se trateze aceste afectiuni de la primele semne.

MECANISMUL INSUFICIENTEI CARDIACE

Inima este un muschi (miocard ) situata intr-un sac (pericard ) care cuprinde 4 valve .Inima primeste singele venos care provine de la viscere si creier la nivelul cavitatilor drepte. Ventriculul drept ejecteaza singele venos prin artera pulmonara  in plamimi unde se face scimbul de gaz carbonic ( care este suflat la expiratie) si oxigen ( care provine di aerul inspirat) . Singele astfel oxigenat intra in cavitatile stingi  de unde este ejectat de catre ventriculul sting in aorta  si arterele periferice pentru a alimenta membrele viscerele si creierul.

Cind muschiul cardiac este bolnav, ventriculul sting nu mai ejecteaja suficient singe si atunci se produce o stationare in plamini care se traduce mai intii printr-un suflu greu (dispnee) apoi o trecere a apei in alveole numita  ( edem pulmonar).

Cind ventriculul drept la rindul sau nu mai functioneaza  corect singele venos stagneaza in tesuturi si apare durerea , marirea ficatului , edeme in picioare.

Nu se mai elimina corect apa si sarea : diureza scade  si apare o supra incarcare hidrosodata. Nu acelasi lucru se intimpla cind debitul de singe  ejectat de ventricolul sting este diminuat cind presiunea arteriala incepe sa scada cu aparitia semnelor de soc si cind tesuturile nu mai primesc destul singe oxigenat.

PRINCIPALELE CAUZE ALE MALADIILOR CARDIACE

La sugar si copilul mic malformatiile congenitale si cardiopatiile congenitale , cu trecerea anormala a singelui intre cavitatile drepte si stingi. Singurul tratament este cel chirurgical.

La adolescent si adultul tinar  reumatismul articular acut este prima cauza ca urmare a unei infectii cu Streptococ  ne -cunoscuta sau neglijata. Se produce o afectare mai intii a articulatiilor provocind (durei si inflamatii)  apoi cardiaca cauzind maladii ale valvelor cardiace  valva aortica sau mitrala.

Aceste valve ne- mai functionind bine , produc pe termen lung o ineficacitate a inimii. Cardiopatiile reumatismale sunt mai fregvente in zonele urbane decit in cele rurale.

MIOCARDITA POST-PARTUM

La citeva saptamini de la nasere femeile care au avut avut mai multe sarcini  poate aparea adesea insuficienta cardiaca. cauza este ignorata:  Emboliile (cheaguri ,singe in vase , plamini sau viscere)  Vindecarea survine a sechelesidupa fiecare nastere exista risc recidiva.

HIPERTENSIUNEA ARTERIALA

La adult si batrini cea mai fregventa cauza  ese hipertensiunea arteriala ,care se asociaza uneori cu maladii coronariene (ingustarea erterelor care hranesc inima) La orice virsta se poate intilni :

CUM ESTE MIOCARDITA ANEMICA

Este o anemiea puternica prin carenta de fier hemoragie, drepanocitoza etc.Acestea antreneaza o proasta oxigenare a miocardului siapare insuficienta cardiaca.

INSUFICIENTA CARDIACA-SIMPTOME.

Indiferent de cauza exista anumite simptome care pot pune in evidenta o insuficienta cardiaca:

Lipsa de oxigen (dispnee) este de obicei primul semnal. Acest semnal apare la efort  alergare, mers apoi devine permanent ( chiar in repaus) Ceia -ce este caracteristic este faptul ca acest simptom dispare daca bolnavul sta asezat nu trebuie in pozitie alungita pentru-ca se va sufoca. In unele cazuri ficatul este marit si dureros la efort (durere in partea dreapta) sau in permanenta care se asociaza cu dilatarea venelor gitului.semenea e                                                                                                                                                                  EMBOLIE PULMONARA

La bolnavul adevarat de insuficienta cardiaca trebuie cautate doua cauze: Embolia pulmonara (cheag de singe in artera pulmonara) mai ales la femeia care trebuie sa nasca, la pacientii care trebuie operati sau persoane in virsta care stau la pat. In acest caz se recomanda coagulante.

ANGINA PECTORALA

Arterele care alimenteaza inima sint infundate mai ales la barbatii peste 40 de ani ele sint durerea si se manifesta ca o gheara in piept. Se recomanda efectuarea electrocardiogramei  si se administreaza  Trinitrina  sublingual.

Insuficienta cardiaca  trebuiesa fie diagnosticata inca de la primele simptome : suflu la efort, apoi permanent.Acesta este semnul cel mai elogvent. Regimul  un regim fara sare si repausul la pat caruia i- se adauga Digitalina si diuretice. In formele grave  unde exista un risc vital este indicata spitalizare si tratament de urgenta.

INSUFICIENTA CARDIACA-TRATAMENT

In formele cronice cind exista un suflu izolat sau ficat marit dureros picioare umflate cel mai bun tratament este renuntarea la sare si repaus la pat in pozitie alungit. Acest tratament conduce la ameliorare in citeva zile.Uneori nu este suficient acest tratament si trebuie asociat cu digitalice si diuretice.Digitalina: 1/2sau 1 comprimat la 2 zile; daca exista sub forma de picaturi  5 picaturi =1 comprimat.Se poate folosi aceias doza de Dioxin care actioneaza mai rapid.

Lasilix: 1/2 comprimate la 2 zile ( 1 comprimat = 40 mg.se poate asocia potasiu 2 lingurite sau 2 comprimate de clorura de potasiu, la un comprimat de Lasilix.In puseurile acute de insuficienta cardiaca in particular in crize de sufocare ( edem pulmonar) se impune: asezarea bolnavului si calmarea lui,administrarea de oxigen (4-8litri/minut, injectarea de 1/2 fiole de Lasilix intravenos doar daca tensiunea este sub 8.Administrarea unei tablete de Trinitrina sublingual iar dupa 15 minute inca una.

PREVENIRE

Aparitia maladiilor cardiace nu este intotdeauna ineluctabila: multe dintre ele pot fi prevenite. Reumatismul articular acut poate fi evitat cel putin prin tratarea anginei cu penicilina: o injectie1,2 milioane unitati.Extencilina este suficienta pentru a trata angina si a preveni maladia cardiaca.Hipertensiunea arteriala trebuie tratata inainte de a da nastere la insuficienta cardiaca .Otensiune egala sau superioara valorii de 16 trebuie supravegheata.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!