Cum sa avem un pancreas sanatos
Share

Cum sa avem un pancreas sanatos! Pancreasul este o glanda , un organ vital cu un dublu rol: digestiv si endocrin. Pentru-ca sa avem un pancreas sanatos trebuie sa avem mare grija de el oferindui o alimentatie corecta. O mica dereglare in activitatea lui sau o inflamatie duce la declansarea a diverselor afectiuni in lant .

Pancreasul daca nu este sanatos multe organe vor avea de suferit : nu se mai absoarbe bine mincarea si astfel organismul nu va mai fi alimentat bine , apare glicemia si alte organe vor suferi. Pancreasul este asociat de multe persoane cu diabetul , nivelul de zahar, insulina insa cu parere de rau va spun ca: pancreasul in ultimul timp mai are inca doua afectiuni: cancerul pancreatic si pancreatita. 

Pancreatita se caracterizeaza printr-o inflamatie acuta sau cronica a pancreasului. Canalul pancreatic poate fi blocat de o tumoare sau o piatra. In acest caz sucul pancreatic se acumuleaza in pancreas si se produce inflamatia. Pancreatita mai are si alte cauze: consumul de alcool, droguri sau traume 

             PANCREATITA ACUTA

Cum sa avem un pancreas sanatos!Cind se acumuleaza pietre la vezica biliara apare pancreatita acuta. Pietrele pot sa migreze spre intestin si vor bloca canalul pancreatic acumulinduse lichidul pancreatic in pancreas. Nu este exlus ca pietrele sa raneasca tesutul pancreatic. Alte cauze pot fi: un nivel ridicat al trigliceridelor in singe, consumul exagerat de medicamente,un nivel marit de calciu in singe , alcoolul.

PANCREATITA CRONICA

Pancreatita cronica este inflamatia pancreasului ce nu se vindeca si nici nu se amelioreaza dar se tot agraveaza  si in timp va duce la leziuni permanente. Consumul  de alcool este cauza principala , factorii ereditari cit si bolile imune au un anumit aport in pancreatita cronica.

UNDE  ESTE  SITUAT  PANCREASUL  IN  CORP?

Cum sa avem un pancreas sanatos? Pancreasul se afla in partea superioara a abdomenului  in spatele stomacului si sub ficat are o pozitie orizontala de la dreapta la stinga pina la splina. Mai exact 4 cm deasupra ombilicului. Pancreasul este un organ mic de 80 g insa crucial pentru digestie a proteinelor, carbohidratilor si grasimilor. Enzinele produse de un pancreas sanatos cit si sucurile digestive ajung in intestinul subtire unde descompun mincarea provenita din stomac.

Un alt rol important al pancreasului este de a produce hormoni in insulile Langehans. Aceste insule reprezinta 1-3% din greutatea pancreasului restul fiind tesut endocrin si acesta produce sucul pancreatic.  Insulele Langehan contin fiecare celule alfa si beta care secreta insulina.

Cind nivelul de zahar scade din singe apare glicemia si atunci este secretata insulina care se varsa in singe ,aceasta circula prin corp si regleaza metabolismul zaharidelor. Glucoza este o sursa importanta de energie si insulina controleaza felul in care este folosita si depozitata. In situatia in care exista conditii de stres sau efort crescut insulina ajuta ficatul sa absoarba glucoza.

CE ESTE GLUCAGONUL!

Cum sa avem un pancreas sanatos ! Cind avem un pancreas sanatos el va secreta un alt hormon numit Glucagonul acesta intervine in anumite situatiatii cind trebuie facuta restabilirea nivelului glicemic. Acest hormon este secretat atunci cind este putin zahar in singe. El desface glicogenul din ficat in glucoza apoi o duce in singe pentru restabilirea nivelului glicemic.  In conditii de efort si stres productia va fi de 4-5 ori mai mare.

            CE ESTE SUCUL PANCREATIC!

Sucul pancreatic este produsul de secretie al pancreasului care va ajunge in intestinul subtire si participa la digestie. Sucul pancreatic va fi secretat in functie de durata mesei si de continutul alimentelor cosumate.  Acest suc este plin cu enzime si descompune bolul alimentar in molecule.

CUM SA AVEM UN PANCREAS SANATOS

Cum sa avem un pancreas sanatos! Trebuie sa avem un mod de viata echilibrat si cit mai sanatos:  consumati antioxidanti. Functia pancreasului este ingreunata de radicalii liberi si noi trebuie sa consumam legume : morcov, salata,spanac , broccoli ,fructe in special de culoare rosie ex. rodii, cirese , zmeura, capsuni etc alte fructe : portocale, mandarine ,lamii etc.

Pancreasul este un organ sensibil si trebuie ingrijit cu mare atentie. Nu folositi prajeli la mincare sint de preferat fierturile pentru-ca ele reduc caloriile si aciditatea.  Alimentele bogate in crom sint foarte necesare pentru reglarea functiei endocrine si mentinerea nivelului de glicemie. Alimente bogate in crom sint: broccoli, salata, spanac, ficat, galbenus de ou, ciuperci, fasole verde.

Pentru un pancreas sanatos trebuie sa folositi un regim alcalin. Majoritatea afectiunilor se datoreaza aciditatii singelui provenit din alimentatie . Daca veti creste aportul de alimente alcaline : legume, fructe si spirulina veti scadea cu siguranta aciditatea singelui. Evitati zaharul, cafeaua, ceaiul , alcoolul pentru-ca sint acide.

Consumati suc de lamiie, puneti suc de lamiie in ceai , stropiti carnea cind o mincati, folositi doar ceaiul verde. Daca toate aceste sfaturi din articol vor fi respectate cu siguranta nu va veti mai intreba : CUM SA AVEM UN PANCREAS SANATOS.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.