cistita jpg
Share

Cistita -cauza simptome tratament 80 la % dintre femei se confrunta la un momen dat pe parcursul vietii cu inflamatia vezicii urinare. Poate deveni o problema grava de sanatate atunci cind infectia se extinde la rinichi. Cistita este o inflamatie a vezicii urinare declansata de patrunderea unor germeni in aceasta cavitate. Este o afectiune fregventa si aproape toate femeile sufera de cistita la un moment dat Acest lucru apare deoarece uretra feminina este mai scurta decit la barbati.Peste 90% dintre cazurile de cistita sint provocate de Escherchia coli o bacterie intilnita in colul uterin.

CISTITA CAUZA APARITIEI:

Cistita debuteaza in general atunci cind bacteriile ajung  in tractul urinar prin uretra , canalul prin care se elimina urina din organism. Cauzele pot fi multiple .In cazul barbatilor e vorba de adenomul de prostata, prostatita. In cazul femeilor- infectiile vaginale, cele intestinale, expunerea la frig, igiena genitala deficitara

CISTITA SIMPTOME

Cistita poate sa apara l orice virsta,insa femeile la menopauza sint mult mai sensibile la infectii. Urinarile fregvente este principalul simptom mai ales cind este insotita si de necesitatea de a merge repede la tualeta. Cind in timpul urinarii  apare si senzatia de usturime sau durere si urina este tulbure , inseamna ca persoana are cistita.

SIMPTOMELE!

Simptomele Cistitei debuteaza de obicei dupa un contact sexual. Alte manifestari sint reprezentate de :

 pokiurie(cresterea numarului de mictiuni zilnice.

 aveti dureri suprapubiene spatele doare partea de jos.

Pentru diagnosticarea medicul specialist recomanda analiza unei probe de urina. In urma sumarului de urina poate fi evidentiata prezenta leucocitelor  bacteriilor in urina pacientei. Pentru a determina exact ce bacterie  a determinat infectia se recomanda efactuarea unei uroculturi.

CISTITA TRATAMENT

Cistita trtata incorect sau insuficient poate evolua generind afectarea rinichiului uneori cu pierderea functiei acestuia.Tratamentul cistitei poate varia intre 3 si 7 zile in functie de severitatea si tipul de bacterie depistata. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice Poate fi folosita o schema de tratament de 3 zile in cazul femeilor tinere active sexual sau se poate aplica schema standar de 7 -10 zile. In timpul tratamentului  cit si in general persoana va trebui sa evite : statul cu picioarele in apa rece, mersul cu picioarele goale pe gresie si este indicat sa consume cit mai multe lichide.

CUM SA PREVENIM!

Pentru a preveni aparitia Cistitei va ofer citeva reguli de baza ce le puteti  respecta cu usurinta.

1 consumul de cel putin 2 litri de apa pe zi

2 tualeta intima corecta.

3 evitarea expunerii la frig.

4 dupa defecatie trebuie facuta o tualeta corecta ( stergerea se face din fata in spate)

5 evitarea unei lenjerii intime prea strinse .

7 evitarea folosirei diagramei folosita ca metoda contraceptiva , deoarece poate exaccerba recurentele infectiilor urinare

 

 

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.