cancer de colon:simptome

cancer de colon:simptome

Share

Cancer de colon: reprezintă unul dintre cele mai frecvente cauze de deces pe plan mondial: cancerul de colon nedescoperit în stadii incipiente duce la deces.

Datele epidemiologice arată( cancer de  colon) reprezintă a treia cauză de deces după cancerul pulmonar și cancerul de sân, vinovate  fiind: dieta, sedentarismul, factorul rasial și factorii socio-economici.

5 lucruri importante din etiologia cancerului de colon:

  • Dieta săracă în fibre este  cel mai important factor implicat în etiologia cancerului de colon. Este demonstrat în numeroase studii că dieta bogată în fibre este un factor de protecție împotriva cancerului de colon ajutând la accelerarea tranzitului intestinal.

  • Astfel substanțele cancerigene sunt eliminate mai repede din organism și nu mai au timp să acționeze.

  • Deficitul de folație este o altă cauză implicată în apariția cancerului de colon prin afectarea sintezei de ADN.

  • Cancer de colon factori de risc

  • Evitati alcoolul si fumatul pe cit posibil pentru-ca sint factorii de risc principali pentru cancerul de colon.

  • Dietele bogate în grăsimi atât cele saturate (în special cele saturate animale)cât și cele nesaturate sunt considerate a fi răspunzătoare de apariția cancerului de colon.

  • Obezitatea este un alt factor de risc pro-carcinogen mai ales la femeile în pre-menopauză. Totuși cancerul de colon pare să afecteaza  ambele sexe.

 cancer de colon  devine din ce în ce mai frecvent sunt câțiva factori care ajută la prevenirea acestuia. Cu siguranță vă întrebați care sunt aceștia?

Unul dintre mijloace de prevenire este aportul crescut de vitamine C,D, E fructe și vegetale care reprezintă un factor de protecție. De asemenea și activitatea fizică scade riscul de apariție al cancerului colonic.

Care sunt simptomele și semnele principale ale cancerului colonic și de ce ar trebui să ne temem? De obicei pacienții sunt asimptomatici, fiind diagnosticați în stadii tardive, din cauza neprezentării la doctor pentru un control de rutină.

De aceea, pacienții ar trebui educați să se prezinte cel puțin anual la medicul de familie pentru un control de rutină, mai ales cei care trec de 40 ani sau cei care au în familie antecedente de cancer de colon.

Simptomele cele mai des întâlnite sunt durerile abdominale, alterările tranzitului intestinal și rectoragiile. Trebuie menționat că apariția simptomelor semnifică un cancer colonic mai avansat.

Luati in consideratie daca aveti dureri ,ele sint atipice uneori au intensitate scazuta alteori mai puternice si sint alternate cu diareie si constipatie.

Mai pot aparea rectorargii ,de mlte ori se confunda cu hemoroizii.In acest fel se poate intirzia diagnosticarea  canceruli de colon.

De elecție în tratamentul cancerului de colon este rezecția chirurgicală, care este obligatoriu precedată de colonoscopie.

În funcție de stadiul și localizarea tumorii se decide ce segment al colonului urmează să fie rezecat. Tumorile în stadiu avansat pot beneficia de radioterapie paleativă și de colostomie în amonte.

Pe plan mondial se remarcă o incidență crescută a cancerului datorită unor  factori la care ne supunem zi de zi fără să fim conștienți de gravitatea acestui fapt.

Pentru prevenirea cancerului consumati  fructe de catina pentr-ca ele contin vitaminele esentiale A. E. C

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!