5 detalii importante pentru a preveni cancerul de colon

cararus anatolie
Share

 

Cancerul de colon reprezintă unul dintre cele mai frecvente cauze de deces pe plan mondial: cancerul de colon nedescoperit în stadii incipiente duce la deces.

Datele epidemiologice arată că ( cancerul de colon) reprezintă a treia cauză de deces după cancerul pulmonar și cancerul de sân, vinovate  fiind: dieta, sedentarismul, factorul rasial și factorii socio-economici.

De menționat ar fi 5 lucruri importante din etiologia cancerului de colon:

  • Dieta săracă în fibre este  cel mai important factor implicat în etiologia cancerului de colon. Este demonstrat în numeroase studii că dieta bogată în fibre este un factor de protecție împotriva cancerului de colon ajutând la accelerarea tranzitului intestinal. Astfel substanțele cancerigene sunt eliminate mai repede din organism și nu mai au timp să acționeze.

  • Deficitul de folațiese o altă cauză implicată în apariția cancerului de colon prin afectarea sintezei de ADN.

  • Alcoolul și fumatul au un impact major asupra carcinogenezei și reprezintă un factor de risc demonstrat în creșterea incidenței cancerului de colon, mai ales în localizările proximale.

  • Dietele bogate în grăsimi atât cele saturate (în special cele saturate animale)cât și cele nesaturate sunt considerate a fi răspunzătoare de apariția cancerului de colon.

  • Obezitatea este un alt factor de risc pro-carcinogen mai ales la femeile în pre-menopauză. Totuși cancerul de colon pare să afecteaza  ambele sexe.

Deși acest cancer devine din ce în ce mai frecvent sunt câțiva factori care ajută la prevenirea acestuia. Cu siguranță vă întrebați care sunt aceștia? Unul dintre mijloace de prevenire este aportul crescut de vitamine C,D, E fructe și vegetale care reprezintă un factor de protecție. De asemenea și activitatea fizică scade riscul de apariție al cancerului colonic.

Care sunt simptomele și semnele principale ale cancerului colonic și de ce ar trebui să ne temem? De obicei pacienții sunt asimptomatici, fiind diagnosticați în stadii tardive, din cauza neprezentării la doctor pentru un control de rutină.

De aceea, pacienții ar trebui educați să se prezinte cel puțin anual la medicul de familie pentru un control de rutină, mai ales cei care trec de 40 ani sau cei care au în familie antecedente de cancer de colon. Simptomele cele mai des întâlnite sunt durerile abdominale, alterările tranzitului intestinal și rectoragiile. Trebuie menționat că apariția simptomelor semnifică un cancer colonic mai avansat.

Durerile sunt de obicei atipice, de intensitate scăzută și localizate difuz, iar alterările tranzitului intestinal, reprezentate de alternanța diaree-constipație, sunt considerate specifice cancerului colonic. Rectoragiile apar frecvent și sunt confundate deseori cu hemoroizii, mai ales la presoanele tinere, întârziindu-se astfel diagnosticarea cancerului și instituirea tratamentului.

De elecție în tratamentul cancerului de colon este rezecția chirurgicală, care este obligatoriu precedată de colonoscopie. În funcție de stadiul și localizarea tumorii se decide ce segment al colonului urmează să fie rezecat. Tumorile în stadiu avansat pot beneficia de radioterapie paleativă și de colostomie în amonte.

Pe plan mondial se remarcă o incidență crescută a cancerului datorită unor  factori la care ne supunem zi de zi fără să fim conștienți de gravitatea acestui fapt.

Pentru prevenirea cancerului consumati  fructe de catina pentr-ca ele contin vitaminele esentiale A. E. C

Share

te salut !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Cum scapi de parul carunt & chelie

Aveti parul carunt? Va confruntati cu incaruntirea Parului si Problema Chelie? Sint multe persoane destul de tinere  care au incaruntit sau au chelie si ei isi pun intrebarea : de ce se intimpla tocmai lor. Uneori dam vina pe virsta sau pe viata grea Insa adevaratul motiv este altul. De […]
scapa de parul carunt si chelie

Subscribe US Now