cancerul la sin-cum il depistam cum il prevenim

cararus anatolie
Share

Cancerul la sin cum il depistam cum il prevenim? il au femeile ale caror mame , surori matusi sau bunici au avut cancer la sin cele care au urmat timp de mai mult de 10 ani o terapie cu estrogen. In plus femeile ponderale fara copii cu boli cronice sau fumatoare precum si cele care au ajuns la menopauza dupa 55 de ani prezinta de asemenea un risc ridicat de contactare a cancerului la sin sau canceru mamar caci  asa mai este numit.

Cancerul la sin are sediul in glanda mamara  si reprezinta cauza celor mai acute conflicte psihologice pentru bolnave. Desi sinul este un organ ce poate fi examinat si explorat  cu usurinta canceru sau se exteriorizeaza greu, iar cind devine aparent clinic poate fi suficient de extins pentru a nu mai raspunde la tratament sau suficient de agresiv pentru a rasturna previziunile prognostice.

PROBLEMA LOCALIZARII PRECOCE

In aceste conditii  aici mai mult decit pentru oricare  localizare problema diagnosticului precoce devine o necesitate  el fiind legat direct de sansele de supravietuire indelungata.

Cel mai adesea leziunea mamara este descoperita de bolnava fie prin palpare intimplatoare , fie in urma aparitiei durerii  (sub forma de intepaturi ,junghiuri, arsura,usturime,zvicnitura localizata sau cu iradiere la distanta continua sau intermitenta). sau a altor manifestari  cum ar fi: retractia pielii deasupra tumorii , retractia mamelonului, secretii mamelonare, eroziunea mamelonului ,marirea in volum a sinului,inrosirea tegumentelor mamare.

Unele din aceste semne pot fi intilnite in diverse afectiuni benigne; ele oricum atrag atentia asupra sinului , alerteaza bolnava determinind-o sa se prezinte la medic pentru investigatii.

 MIJLOACE PARACLINICE DE DIAGNOSTIC:

Pentru a depista cancerul ls sin trebuie sa faceti: 1= mamografia: tehnica radiologica care poate decela date precise in cazurile  cu manifestari ne caracteristice, ca si in multe situatii particulare.

2=computerul tomograf: ofera imagini pentru multiple sectiuni ale organului  permitind astfel o detectare sigura a unor leziuni incipiente sau profunde , cu dimensiuni si localizari inaccesibile examenelor radiologice.

3=biopsia: examinarea tesutului tumoral in urma prelevari acestuia. Este singura metoda care permite un diagnostic de certitudine.

Pentru a prevenicanceru la sin este recomandat de specialisti : atentie la regimul alimentar  bogat in grasimi,oua expunerea la radiatii ultraviolete , mai ales inainte de 30 de ani .

Descoperirile  recente privind tesuturile  genetice asupra celulelor  germinale vor putea  probabil identifica persoanele  cu risc crescut pentru acest tip de cancer  ca si pentru cancerele ovariene sau colorectale.

TRATAMENT PENTRU CANCERU LA SIN:

Sa stabilit ca rata de supravietuire  pacientelor tratate prin mastectomie este identic cu cea intilnita in cazurile de interventie  chirurgicala urmata de radio si chimioterapie, cel putin pentru primii 20 de ani. Avantajul  major al chimio terapiei partiale  este cel estetic, de pastrare a integritatii  corporale avantaj ce nu poate fi luat in consideratie daca dimensiunile tumorii sunt mari in raport cu sinul.

RADIOTERAPIE

pentru a depista cancerul la sin exista O metoda adjuvant care dupa mastectomie , reduce semnificativ incidenta recurentelor locale la nivelul peretelui toracic  si al ganglionilor limfatici regionali .

CHIMIOTERAPIA

Ca tratament adjuvant creste rata de supravietuire cu 25-35%

TRATAMENT CU TAMOXIPEN:

Este un tratament hormonal care contribuie  si el la cresterea ratei de supravietuire a femeilor care au suferit de un cancer la sin.

imagine Publica.MD

Share

te salut !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

cistita -cauza-simptome-tratament

Cistita -cauza simptome tratament 80 la % dintre femei se confrunta la un momen dat pe parcursul vietii cu inflamatia vezicii urinare. Poate deveni o problema grava de sanatate atunci cind infectia se extinde la rinichi. Cistita este o inflamatie a vezicii urinare declansata de patrunderea unor germeni in aceasta […]
cistita jpg

Subscribe US Now