Canceru de prostata

Canceru de prostata

Share

Cancerul de prostata- este cea mai fregventa tumora beningna a barbatului si apare in jurul virstei de 50-60 ani uneori
posibil si mai devreme. Cancerul de prostata este boala cu o evolutie ansidioasa se formeaza pe parcursul mai multor ani , Modificarile induse asupra aparatului urinar sint lente.

ce este prostata !

Prostata este o glanda a aparatului de reproducere
organ masculin se afla la baza vezicii urinare ,inconjoara
portiunea initiala a uretrei. Cresterea in volum a prostatei in realizarea ,comprimarea uretrei un timp.determinina
modificari de mictiune.

Ureia este impiedicatasa sa fie eliminata
de muschii vezicii si muschi abdominali trebuind
sa depaseasca aceste obstacole printr-un efort suplimentar,
in asa fel incit la inceputul debitului urinar sufere
modificari. Ulterior musculatura se contracta puternic
si cind acest mecanism este depasit se instaureaza asa
numita ” vezica primul stat lupta:, cu peretii grosi anfractuosi.

Cind stadiul respectiv a fost depasit a mecanismului de golire a vezicii urinare va aparea un rezid vezical acesta este responsabil de: primele stadii a cancerului de prostata, le cunoastem: infecti urinara,litiaza,hematurie,incontinenta, retentia completa. Alte indicii: urina (“vezical globul”) si insuficienta renala progresiva. Prostata normala Canceru primul stadiu prostata-hipertrofie prostatica benigna. Factorii principalisint: virsta, consumul de alcool,hiper tensiunea arteriala, obezitatea,diabetul zaharat precum si consumul de medicamente (antidepresive simpatico-mimice,antihistaminice)

Semnele si simptomele cancerului de prostata ar trebui sa atraga atentia asupra unui posibil cancer prostatic .Primul indiciu este obstructia subvezicala ,marirea in volum a prostatei urina de culoarea berii inchisa .

Exista si simptomele: urinare intermitenta sau intrerupta, urinarea dificila,urinarea prelungita, ,retentia primului jet de urina (blocajul” primul jet de urina),pseudoincontinenta prin prea plin  (urina ramine in vezica. Urina depaseste capacitatea de stocare a vezicii urinare si pacientul urineaza ,practic ,”prin prea plin)”!

IRITATIVE=Fregventa crescuta a urinarilor (polakiurie) noaptea (nocturne)

URGENTA=(brusca si imperioasa senzatie de urinare ), pseudoincontinenta prin urgenta urinarii (barbatul “se scapa ” pe el citeva picaturi pina ajunge la tuoaleta. Primul diagnostic pentru canceru de prostata se stabilesc complicatiile. urmatorul pas va fi facut la medicul urolog pentru examinari clinice ( rectala tuseului) si investigatiilor paraclinice.

INVESTIGATII- dintre cele bioumorale mentionam: sonda, functia renala ,sonda urinara ( sumarul urinei ,urocultura) si apoi panigeul prostatic (PSA)si fractiunea lui libera ( free PSD),asta orienteaza asupra benignitatii dezvoltarii prostatice .

Este obligatoriu sa-se faca ecografia aparatului urinar pentru a putea masuramasura volumul prostatei si a rezidului post mictional.Sint cazuri cazuricind este necesara efectuarea urografiei intravenoase si a examenelor urodinamice

TRATAMENT PENTRU  CANCERU DE PROSTATA

Tramentul cancerului de prostata este variat ,in functie de complicatiile care exista. Tratamentul pentru cancerul de prostata este medicamentos in cazul celor fara complicatii dar cind apar complicatii este chirurgical.  Medicamente  fitoterapeutice ;prostamol, prostenal etc.\

ALFA BLOCANTE=

( omnic, xatral etc,)

INHIBITORI= alfa reductaza (proscar ,avodit etc) Combinatiile intre ele ( duodart). Tratamentul chirurgical reprezinta excizia tesutului prostatei si patologiei care se pot realiza prin mai multe tehnici : examen ( transuretral sau clasice -adenomectomina  transvezicala ).

In urma exciziei se efectueaza  tesutul patologic a examenului histopatologic si se stabileste diagnosticul acestuia pentru a sti cu certitudine.

Hipertrofia prostatei beningne canceroase .

Cancerul de prostata! Mai exista si alte metode dierite de tratament  chirurgical daca exista aceste indicii: Hipertermia locala, crioterapia,prostatei, prostatice stenturile, incizia transuretrala a prostatei.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!