Share

Cea mai fregventa tumora beningna a barbatului si apare in jurul virstei de50-60 ani uneori posibil si mai devreme. Femeile sufera de aceasta afectiune marirea volumului fiind de vina horonii anipirogeni. Canceru de prostata este boala cu o evolutie ansidioasa se formeaza pe parcursul mai multor ani , modificarile induse asupra aparatului urinar sint lente.

Prostata este o glanda accesorie a aparatului de reproducere organ masculin se afla la baza vezicii urinare ,inconjoara portiunea initiala a uretrei. Cresterea in volum a prostatei in realizarea ,comprimarea uretrei un timp.determinind modificari de mictiune.

Eliminarea ureii este impiedicata si muschii veziciia abdominali trebuie sa depaseasca acest obstacol printr-un efort suplimentar, in asa fel incit la inceputul debitului urinar sufere modificari. Ulterior musculatura se contracta puternic si cind acest mecanism este depasit se instaureaza asa numita ” vezica primul stat lupta:, cu peretii grosi anfractuosi.

Cind sa depasit acest stadiu mecanismul de golire a vezicii urinare apare rezidul vezical, acesta este responsabil: primele stadii a cancerului de prostata le cunoastem: infectiaurinara,litiaza,hematurie,incontinenta, retentia completa. Alte indicii: urina („vezical globul”) si insuficienta renala progresiva. Prostata normala Canceru primul stadiu prostata-hipertrofie prostatica benigna. Factorii principalisint: virsta, consumul de alcool,hiper tensiunea arteriala, obezitatea,diabetul zaharat precum si consumul de medicamente (antidepresive simpatico-mimice,antihistaminice)

Semnele si simptomele ar trebui sa atraga atentia asupra unui posibil cancer prostatic .Primul indiciu este obstructia subvezicala ,marirea in volum a prostatei urina de culoarea berii inchisa .

Exista si simptomele: urinare intermitenta sau intrerupta, urinarea dificila,urinarea prelungita, ,retentia primului jet de urina (blocajul” primul jet de urina),pseudoincontinenta prin prea plin  (urina ramine in vezica. Urina depaseste capacitatea de stocare a vezicii urinare si pacientul urineaza ,practic ,”prin prea plin)”!

IRITATIVE=Fregventa crescuta a urinarilor (polakiurie) noaptea (nocturne)

URGENTA=(brusca si imperioasa senzatie de urinare ), pseudoincontinenta prin urgenta urinarii (barbatul „se scapa ” pe el citeva picaturi pina ajunge la tuoaleta. Primul diagnostic pentru canceru de prostata se stabilesc complicatiile. urmatorul pas va fi facut la medicul urolog pentru examinari clinice ( rectala tuseului) si investigatiilor paraclinice.

INVESTIGATII dintre cele bioumorale mentionam: sonda, functia renala ,sonda urinara ( sumarul urinei ,urocultura) si apoi panigeul prostatic (PSA)si fractiunea lui libera ( free PSD),asta orienteaza asupra benignitatii dezvoltarii prostatice .

Ecografia aparatului urinar este obligatorie pentru masurarea volumului prostatei si a rezidului post mictional.In anumite cazuri necesita efectuarea urografiei intravenoase si a examenelor urodinamice

. TRATAMENT PENTRU  CANCERU DE PROSTATA

Tramentul prostatei este variat in functie de complicatiile care exista. Tratamentul pentru canceru de prostata este medicamentos in cazul celor fara complicatii dar cind apar complicatii este chirurgical.  Medicamente  fitoterapice prostamol,prostenal etc. Alfa blocante=( omnic, xatral etc,)

INHIBITORI= alfa reductaza (proscar ,avodit etc) Combinatiile intre ele ( duodart). Tratamentul chirurgical reprezinta excizia tesutului prostatei si patologiei care se pot realiza prin mai multe tehnici : examen ( transuretral sau clasice -adenomectomina  transvezicala ).

In urma exciziei se efectueaza  tesutului patologic a examenului histopatologic si se stabileste diagnosticul acestuia pentru a sti cu certitudine. Hipertrofia prostatei beningne canceroase . Mai exista si alte metode dierite de tratament  chirurgical daca exista aceste indicii: Hipertermia locala, crioterapia,prostatei, prostatice stenturile, incizia transuretrala a prostatei. 

 

 

Share