Share

insolatia inseamna supra incalzirea organismului.

Insolatia inseamna gravitate atunci cind corpul se supra incalzeste si nu are posibilitatea de a scade temperatura.  Cind stati la soare sau cind in locul in care va aflati e foarte cald apare transpira din abundenta si este necesar urgent sa consumati lichide pentru a inlocui pierderea. Ne facind acest lucru viata va este in pericol prin deshidratare.

SIMPTOME

Inainte de aparitia insolatiei veti avea o senzatie de slabiciune (epuizare)  nu vor fi modificari a starii de constiinta insa vor aparea durerile de cap, greata, ametiala, tgumentele reci si umede .In cazul  in care nu se vor lua urgent masuri preventiva va aparea insolatia.

Simptomele insolatiei sint: modificarea starii de constiinta exemplu- confuzie delir pierderea constiintei ,tegumentele sint rosii calde si chiar uscate .Insolatia este  urgentamedicala. Chiar daca ati efectuat tratamentul de urgenta insolatia pune starea persoanei in pericol si pot aparea complicatii foarte severe.      Oferiti primul ajutor dupa ce sunati la urgenta

TRATAMENTUL DE URGENTA

Mutati persoana la racoare , dezbracati( descoperiti) corpu in asa fel incit sa fie expus la aer cu un burete ,pulverizator sau o cirpa curata udati corpul pentru a scadea temperatura. Pot fi aplicate pachete cu ghiata pe abdomen,la git si subrat.In aceste locuri vasele de singe mari sint la suprafata. Este strict interzis sa introduceti persoana in cada cu gheata.

In cazul in care respiratia se opreste trebuie urgent respiratie artificiala nui dati aspirina si nici paracetamol pentru-ca agravati situatia din cauza raspunsului la insolatie.

 SEMNE CARE  ARATA O EVOLUTIE RAPIDA A INSOLATIEI

Pierderea cunostintei pentru mai mult timp

Respiratie dificila de la moderat spre sever

convulsii

temperatura corpului mare (inalta)

tahicardie (accelerarea batailor inimii)

tegumentele sint fierbinti ,uscate,rosii acesta fiind tipul clasic al insolatiei.

varsaturi severe si chiar diaree.

MASURI DE PREVENIRE A INSOLATIEI

Evitati expunere la soare intre orele 11-16

Acoperiti capul cu palariuta sa sepcuta in timpul expunerii la soare

Nu consumati bauturi alcoolice pentru-ca ele favorizeaza instalarea insolatiei.

Hidratati organismul cu multe lichide.

Evitati efortul fizic prelungit la soare.

DURERILE DE CAP PE TIMP DE VARA

Durerile de cap in timpul verii apar cind temperaturile cresc cu minim 5 grade. Temperaturile inalte fac ca vasele de singe sa se dilate si preseaza nervii. Circulatia singelui in asa situatie va avea impact mare asupra creierului si duce la dureri de cap severe. oboseala organismului si stresul sint si ele raspunzatoare pentru durerile de cap. Cind apar durerile este bine sa masati zona  gitului si umerilor  cu un gel pe baza de lidocaina pentru-ca el ajuta la relaxarea muschilor. Luati un analgezic  cu 1 pahar ccu  apa. Pentru a nu face insolatie si pentru a va simti bine toata vara  este indicat sa faceti cit mai multa miscare in aer liber.

Luati in consideratie sfaturile noastre si cu siguranta veti fi plini de sanatate si frumusete toata vara .

 

Share