candida jpg

10 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE STII DESPRE CANDIDA

Share

Candida! 10 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE STII DESPRE CANDIDA

Reprezintă cea mai comună cauză de infecție micotică din întreaga lume, Candida Albicans fiind cel mai des incriminată de  producerea candidozelor. În mod normal, Candida nu reprezintă o amenințare și poate fi găsită atât în tractul digestiv, cât și în cavitatea bucală,  vagin, tegumente și mucoase, ea făcând parte din flora benefică organismul, care doar în anumite condiții poate deveni patogenă.

CIND APARE CANDIDA!

Candida apare atunci când există un dezechilibru la nivelul sistemului imun al organismului. Una dintrecele mai frecvente greșeli pe care le putem face, ce conduc la apariția candidozei, este administrarea inadecvată de antibiotice, fără administrare simultană de probiotice. Acestea distrug bacteriile ce produc infecții comune, dar distrug și flora saprofită ce menține echilibrul candidei în organism, aceasta ajungând să se înmulțească excesiv.

În acest fel apar diversele infecții micotice, ce pot fi localizate la nivelul cavității bucale, pielii, tractului genito-urinar, tractului gastro-intestinal sau poate determina chiar o infecție în sânge- candidemie.

Ce ar trebui știut despre Candida?

Cele mai esențiale informații despre această ciupercă sunt următoarele:
Factorii de risc.

Enumerăm printre aceștia: tratamentul necorespunzător cu antibiotice, diabetul zaharat necontrolat, sarcina, administrarea de contraceptive orale, tulburări endocrine, terapia cu corticosteroizi, bolile cronice, bolile consumptive precum cancerul, bolile autoimune, infecția cu HIV.

Cea mai frecventă infecție cu Candida este localizată la nivelul tractului genital, simptomele cele mai comune la femei fiind: prurit (senzația de mâncărime), usturimi, dureri sub formă de arsuri la contactul sexual, scurgeri alb-brânzoase, dureri tip arsură, înroșirea vulvei. La bărbați se poate manifesta prin: prurit, depuneri albicioase pe gland, bubițe roșii pe gland.
La apariția simptomelor specificate mai sus, este esențial ca pacientul să se prezinte cât mai repede la doctor și să se efectueze un examen microscopic împreună cu o fungigramă. Pacientul nu trebuie să își aplice tratamentul singur, altfel există riscul de a genera rezistență la antimicoticele uzuale.
Uneori pacienții pot fi asimptomatici, dar pot transmite partenerilor de viață, fiind purtători. De aceea este recomandat ca tratamentul să se aplice la ambii parteneri sexuali.
Netratată, candidoza se poate extinde și poate provoca cistite, uretrite.

Pentru prevenirea apariției candidozei se recomandă: evitarea unei diete bogate în zaharuri, evitarea băilor fierbinți, consumul de iaurt, schimbarea hainelor umde, evitarea săpunurilor parfumate pentru igiena intimă, utilizarea unui săpun cu un pH neutru su bazic.

 • Echinacea, pelinul și propolisul au un rol benefic în prevenirea reinfecțiilor cu Candida.
 • Femeile sunt mai susceptibile decât bărbații la apariția candidozei.
 • Igiena locală este esențială în lupta cu candidoza.
 • Regimul alimentar poate fi necesar la reinfecțiile repetate de mai multe ori pe parcursul unui an și trebuie menținut aproximativ un an.
 • Candida se tratează cu antimicotice uzuale existente într-un număr destul de mare pe piața farmaceutică actuală: Nistatină, Fluoconazol, Butoconazol, Ciclopiroxolamină, Clotrimazol, Ketoconazol, Amfotericină B, etc. Durata tratamentului trebuie limitată, altfel existăm riscul de selecție de germeni
  Share

  te salut !

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.