Ajutorul de șomaj și alte subvenții nu vor putea fi achitate

sanatatesifrumusetecosmetica - Ajutorul de șomaj și alte subvenții nu vor putea fi achitate
Oficial: Ajutorul de șomaj și alte subvenții nu vor putea fi achitate

Curtea Constituțională a suspendat Legea asumării responsabilității Guvernului, prin care executivul se obliga să achite numeroase subvenții cetățenilor solicitanți, inclusiv ajutorul de șomaj.

6a387d7542a3e108b354cc557bd67b52 - Ajutorul de șomaj și alte subvenții nu vor putea fi achitateFoto: știri.md

Despre aceasta a anunțat în cadrul briefingului prim-ministrul Ion Chicu, transmite Știri.md

„Trebuie să vin cu informație foarte neplăcută în ceea ce privește o decizie a Curții Constituționale a R. Moldova adoptată cu câteva ore în urmă despre suspendarea legii asupra căreia Guvernul și-a asumat responsabilitatea. Adresarea la Curtea Constituțională a fost efectuată de către câțiva deputați ai Blocului ACUM și ai grupului Pro Șor”, a spus Chicu.

Prin această adresare și prin această suspendare, Guvernul nu are dreptul să achite:

– 2.775 de lei ajutorul de șomaj;

– venit lunar minim garantat care a fost majorat la 1.107 lei la 1.300 de lei;

– ajutorul pentru copii de 975 de lei, suma majorată de la 553 de lei;

– Guvernul nu poate restitui agenților economici care plătesc salariu pe martie acele 42-45 % din fondul de salariu ;

– Guvernul nu-i poate scuti pe pantentari, adică peste 8.000 de oameni care nu au putut lucra în piețe de plata respectivă

– Guvernul nu poate diminua cota TVA  de la 20% la 15%

– Guvernul nu poate amâna către 25 iulie plata taxelor locale pentru agenții economici care sunt obligați acum să achite, astfel vor fi penalizați.

„Acesta este rezultatul acțiunilor iresponsabile a politicienilor care au provocat suspendarea legii respective. Deci, legea care a intrat în vigoare marți cu alocarea acestor ajutoare strict necesare pentru populație, nu pooate fi aplicată. 

În aceste condiții voi convoca membrii Guvernului ca să discutăm cum acționăm în situația respectivă. Nu este exclus că va trebui să convocăm Comisia Situații Excepțională să luăm decizii foarte radicale în privința activității de mai departe și desfășurării acțiunilor în contextul respectiv”, a conchis Chicu. 

Deputații fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au depus pe 7 aprilie, două sesizări la Curtea Constituțională în legătură cu intrarea în vigoare a legii asumate de Guvern „privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”. 

Potrivit reprezentanților formațiunii, Guvernul a introdus zeci de măsuri care nu ar avea nicio legătura cu combaterea COVID-19, iar unele dintre ele chiar dăunează interesului public.

sanatatesifrumusetecosmetica - Ajutorul de șomaj și alte subvenții nu vor putea fi achitate

Comentariile sunt închise.